Kjo eshte edhe arsyeja perse mosha mbì 40 vjeç duhet te perfshìj lengun e domates ne dìete pasì ul ndjeshem

Domatet janë një ndër perimet më popullore në planet. Prandaj nuk është e vështirë t’i siguroni vetës një gotë lëng domatesh, sidomos pasi të mësoni se çfarë mund të bëjë ai për mirëqenien dhe shëndetin tuaj.

Ndihmon shëndetin e zorrës së trashë.

Likopeni, një subst ancë që lu fton kan ce rin e gjendur tek domatet, sipas autoriteteve, ndihmon në zvogëlimin e riskut të kan ce rit të zorrës së trashë.

I bën mirë prost atës.

Likopeni parandalon kan ce rin e prost atës. Kështu që meshkujt mund të përfitojnë jashtëza konisht shumë duke pirë lëng domatesh rregullisht, pasi është një burim i mrekullueshëm likopeni.

Likopeni gjithashtu parandalon kan ce rin e pankreasit.

Sipas një studimi, meshkujt që konsumojnë sasi të mëdha likopeni, shfaqin një risk 30% më të ulët për t’u prekur nga kan ceri i pankreasit. Ekspertët thonë se domatet janë shumë të pasura me beta karoten, shumë efektiv kundra kan ce rit të pankreasit.

Lëngu i domateve promovon tretjen.

Falë sasive të larta të fibrave të gjendura tek lëngu i domateve, duke pirë rregullisht këtë pije, do të keni një sistem tretës më të shëndetshëm duke parandaluar kapsllëkun. Lënugu i domateve gjithashtu ka veti antiseptike natyrale. Për këtë arsye, lëngu i domateve ndihmon për të lu ftuar diarrenë dhe inf eksione të tjera të aparatit tretës.

Ndihmon në uljen e kolesterolit.

Nëse vuani nga kolesteroli i lartë, është një ide e mirë të përfshini lëngun e domateve në dietën tuaj. Fibrat e gjendura në këtë pije funksionojnë si një ‘fshesë’ që pastron kolesterolin. Lëngu i domateve është gjithashtu i pasur me niacin, një mineral që ul natyrshëm kolesterolin. Duhet theksuar qe problemet me kolesterolin zakonisht fillojne pas moshes 40 vjecare.

Zvogëlon rrez ikun e mpiksjes së gja kut.

Mpiksja e gja kut është diçka pozitive në rastet e pl ago sjeve të vogla sepse parandalon gja krrjedhjen. Por është ndryshe kur ajo ndodh në brendësi të trupit tonë sepse mund të pen gojë qarkullimin e gja kut në organe vitale si mushkëritë, truri dhe zemra. Pirja e lëngut të domateve rregullisht, është shumë pozitive për diabetikëtë të cilët janë shumë të riskuar nga mpiksja e gja kut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.