Pasì te mesonì keto 8 perfìtìme te geshtenjave, nuk do tì ndanì me nga tavolìna

Zbuloni 8 përfitime interesante shëndetësore të gështenjave :

1. Janë të pasura me lëndë ushqyese

Gështenjat janë një burim i pasur vitaminash dhe mineralesh si bakri, mangani, vitamina B6, vitamina C, tiamina, folati, riboflavina dhe kaliumi, ndër të tjera. Secila prej tyre përfiton një pjesë të ndryshme të trupit, si rezultat i së cilës kontribuojnë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.

2. Janë një burim i shkëlqyer antioksidantësh

Gështenjat përmbajnë një sërë antioksidantësh, si vitamina C, tanine dhe të tjera, të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për shëndetin pasi ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga radikalet e lira. Nivelet e larta të radikaleve të lira mund të shkaktojnë stres oksidativ, por gjithashtu rrisin rrez ikun e sëm undjeve kro nike si sëm undjet e zemrës, diabeti dhe kan ce ret.

Përveç kësaj, studimet kanë treguar se antioksidantë të ndryshëm që gjenden në gështenja, të tilla si acidet galike dhe ellagjike, mund të ndihmojnë në uljen e rrez ikut të sëm undjeve të zemrës dhe rezistencës ndaj insulinës, si dhe në shtypjen e rritjes dhe përhapjes së tum ore ve. Përveç kësaj, përmes gështenjave mund të siguroni sasi të konsiderueshme të luteinës dhe zeaksantinës, të cilat grumbullohen në retinën e syve dhe i mbrojnë ata nga dëmtimi i dritës blu.

3. Ato kontribuojnë në shëndetin kardiovaskular

Ushqyesit dhe antioksidantët në gështenja janë të rëndësishme për shëndetin e zemrës. Antioksidantë të veçantë mbrojnë kundër stresit oksidativ, i cili rrit rrezikun e sëm undjeve të trurit dhe zemrës. Ato janë gjithashtu të pasura me kalium, një komponent i rëndësishëm që kontribuon në shëndetin e zemrës dhe rregullimin e presionit të gja kut. Kaliumi gjithashtu mund të ndihmojë në reduktimin e ndjeshëm të sëm undjeve të zemrës – deri në 27% – dhe rrez ikun e go ditjes në tru.

4. Janë të pasura me fibra

Gështenjat janë një burim i mirë i fibrave, të cilat kanë vërtetuar përfitime shëndetësore. Ndër të tjera, ato rrisin aktivitetin e zorrëve, duke përmirësuar shëndetin e tretjes. Fakti që fibrat bimore arrijnë në zorrë të patretura kontribuojnë në dy mënyra: nga njëra anë, ato veprojnë si një prebiotik, duke qenë ushqim për bakteret e shëndetshme të zorrëve, të cilat prodhojnë përbërës të ndryshëm të dobishëm dhe nga ana tjetër, ato kontribuojnë në ndjenjën. të ngopjes, pa shtuar kalori, të cilat mund të ndihmojnë në rregullimin e peshës.

5. Rregullojnë sheqerin në gj ak

Mbajtja e sheqerit në gj ak në nivele të shëndetshme është e rëndësishme për shëndetin dhe veçanërisht për ata me diabet ose para-diabet, pasi nivelet e larta të zgjatura mund të rrisin rrez ikun e komplikimeve.

Gështenjat kanë shumë veti interesante që mund të ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gj ak, siç është përmbajtja e tyre e lartë e fibrave, e cila parandalon ekstr emet. Për më tepër, studimet kanë treguar se disa antioksidantë në gështenja ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gj ak dhe mund të rrisin ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke i bërë qelizat më të përgjegjshme.

Megjithatë, ato ende konsiderohen si një arrë me shumë karbohidrate, ndaj duhet të kujdeseni për sasinë e arrave që konsumoni. Ndërsa një sasi e vogël ose e moderuar mund të funksionojë në mënyrë të dobishme, konsumimi i tepërt mund t’i mohojë këto përfitime.

6. Ndihmojnë në rënien në peshë

Gështenjat kanë një sërë vetish që mund të kontribuojnë në humbjen e peshës. Fibrat do t’ju ndihmojnë të ndiheni më të ngopur për më gjatë duke rritur prodhimin e hor mo neve që shtypin oreksin dhe duke shtypur hormonin që aktivizon ndjenjën e urisë. Vetë gështenjat, për më tepër, kanë më pak kalori se shumica e arrave, pasi ato janë të ulëta në yndyrë.

Një studim mbi kafshët zbuloi gjithashtu se ngrënia e gështenjave mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit dhe yndyrës së barkut.

7. Zvogëlojnë infla ma cionin

Infla ma cioni është një proces natyral, i përkohshëm që ndihmon trupin të shërohet dhe të luftojë inf eksionin . Megjithatë, në disa raste, mund të mbetet në një nivel të ulët, duke u kthyer në infla ma cion kro nik, i cili lidhet me shumë sëm undje kro nike, duke përfshirë sëm undjet e zemrës, diabetin dhe kan ce rin.

Antioksidantët e gështenjës – vitamina C, acidi galik, acidi ellagic dhe polifenole të ndryshme – mund të ndihmojnë në reduktimin e infla m acionit duke neutralizuar radikalet e lira, të cilat janë nxitësit kryesorë të infla m acionit kro nik.

8. Janë të shijshme dhe të lehta për t’u shtuar në dietën tuaj

Gështenjat nuk janë vetëm të shëndetshme, por edhe të shijshme, ndaj mund të shtohen lehtësisht në dietën tuaj. Ju mund t’i hani ato të gjalla, por ato janë të larta në tanina, të cilat mund të shkaktojnë probleme me tretjen ose komplikime të tjera te njerëzit e ndjeshëm. Përndryshe, mund t’i piqni në furrë ose thjesht t’i zieni në një tenxhere. Cilado mënyrë që të zgjidhni, kënaquni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *