Kjo eshte lìsta prej 5 produkesh ku eshte ne te mìren e trurìt dhe kujteses suaj qe te mos ì konsumonì

Truri është organi më i rëndësishëm në trup: Ai siguron funksionimin e të gjitha sistemeve dhe kjo është arsyeja pse është thelbësore që truri të funksionojë në gjendje optimale me një dietë të shëndetshme.

Disa ushqime kanë efekte negative në tru, duke ndikuar te kujtesa dhe humori dhe duke rritur rrez ikun e demencës. Për fat të mirë, ju mund të ndihmoni në uljen e rrez ikut të sëm undjeve duke hequr disa ushqime nga dieta juaj.

1. Pijet me sheqer: Konsumi i lartë i pijeve me sheqer mund të rrisë rrez ikun e demencës. Shurupi i misrit me fruktozë të lartë (HFCS) mund të jetë veçanërisht i dëmshëm, duke shkaktuar infla ma cion të trurit dhe duke dëmtuar kujtesën dhe të mësuarit. Nevojiten studime të mëtejshme te njerëzit.

2. Karbohidratet e rafinuara: Një konsum i lartë i karbohidrateve të rafinuara mund të dëmtojë kujtesën dhe inteligjencën, si dhe të rrisë rrez ikun e demencës. Këto përfshijnë sheqerna dhe drithëra shumë të përpunuara si mielli i bardhë.

3. Ushqime me yndyrna tra ns (yndyrë që gjendet natyrshëm në yndyrën e mishit apo qumështit): Yndyrnat tra ns mund të dëmtojnë kujtesën dhe të rrisin shanset për Alzheimer, por provat janë të përziera. Heqja e plotë e yndyrave trans dhe rritja e yndyrave të pangopura në dietën tuaj mund të jetë një strategji e mirë.

4. Ushqimet e përpunuara: Ushqimet e përpunuara kontribuojnë në yndyrën e tepërt rreth organeve. Dietat e stilit perëndimor mund të rrisin infla ma cionin e trurit dhe të dëmtojnë kujtesën dhe trurin.

5. Aspartame: Aspartame është një ëmbëlsues artificial që gjendet në shumë pije joalk olike dhe produkte pa sheqer. Ai ka qenë i lidhur me probleme sjelljeve konjitive, megjithëse në përgjithësi konsiderohet një produkt i sigurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *