Nepermjet ngjyres se gjuhes ju mund te kuptonì nese vuanì apo jo nga kolesterolì

Nivelet e larta të kolesterolit shkaktojnë komplikime të shumta me kalimin e kohës, por simptomat janë inekzistente për një numër të madh pacientësh.

Megjithatë, nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë krijimin e pllakave në arterie.

Kjo mund të çojë në komplikime të mëtejshme, të tilla si staza e gja kut ose rrjedhja e ndenjur e gja kut, e cila ndikon në ngjyrën e gjuhës.

Vitin e kaluar, revista mjekësore “Frontiers in Medicine” paralajmëroi se një gjuhë vjollcë e errët tregon stanjacion të gja kut.

“Shenjat e stazës së gja kut që lidhen me zemrën përfshijnë buzët e kalta ose të kuqe të errët, takikardi, go ditje si me thi kë dhe shtrëngim në gj oks. Venat nëngjuhësore janë të errëta ose të shtrembërta dhe të trasha” , pohon Dr. Li Guang Yun dhe shpjegon se staza e gja kut është një simptomë e kolesterolit të lartë.

Në shumicën e rasteve kur gjuha është bërë vjollcë, gja ku nuk qarkullon siç duhet. Më konkretisht, mund të tregojë se gja ku nuk po arrin të japë oksigjen të mjaftueshëm në indet e trupit. Megjithatë, mund të sinjalizojë gjithashtu se gja ku me mungesë oksigjeni, i cili është i kuq i errët në krahasim me të kuqen e ndezur, po qarkullon nëpër arterie.

Ngjyra vjollce e gjuhës mund të tregojë edhe cianozë, e cila është pasojë e uljes së përqendrimit të oksigjenit në gja kun periferik, pra kur sasia e hemoglobinës së reduktuar (deoksihemoglobina) rritet në të paktën 5 g% (5g/dl) në gja kun kapilar.

Shkaqet më të shpeshta janë: insuficienca ka rdiake, emfizema pulmonare, bronkiti spastik, astma bronkiale, edema pulmonare, qëndrimi në lartësi të mëdha, stenoza ose pe ngimi i bronkeve të mëdha pulmonare, methemoglobinemia, defekte të lindura të zemrës.

“Rrallë është vërejtur një gjuhë blu te pacientët me cianozë periferike,” shpjeguan mjekët dhe theksuan se ngjyra blu e duarve dhe këmbëve tregon për aterosklerozë ose pllakë në muret e arterieve. Megjithatë, nuk ka gjasa që ateroskleroza të ndodhë dhe të shkaktojë një gjuhë vjollcë.

Gjithashtu, duhet theksuar se jo të gjitha rastet e ndryshimit të ngjyrës së gjuhës lidhen me qarkullimin e dobët. Disa tu more, duke përfshirë kan ce rin e gjuhës, mund të prodhojnë një ngjyrë të kuqe të errët ose vjollcë në sipërfaqet e gojës. Një gjuhë e kuqe e ndezur mund të sinjalizojë një mungesë të vitaminës B12, hekurit ose acidit folik.

Mjekët pretendojnë se gjuha ndonjëherë bëhet vjollcë për shkak të sëm undjes Kawasaki. Kjo gjendje e rrallë por serioze ndodh kur enët e gja kut infla mohen./abcnews.al

Leave a Reply

Your email address will not be published.