Sìpas nutrìcìonìstes se njohur, ja se cfare duhet te kontrollonì nese po shendoshenì pa e kuptuar

Oret e gjumit dhe cilesia e tij, ndikojne ndjeshem ne rregullimin e peshes trupore. Shkurtimi i oreve te gjumit, pen gon rregullimin e urise dhe oreksit.

Ho rmo net qe ndikojne ne oreks mund te marrin perparesi dhe te nxisin konsumin e vakteve hiperkalorike.

Mungesa e vazhdueshme e gjumit, mund te ndryshoje perberjen, sasine dhe shperndarjen e ushqimit te konsumuar, duke kontribuar ne epid em ine e obe zi tetit.

Statistikat ne Amerike, tregojne se mbi 50 milione individe vuajne nga mungesa e gjumit.

Te tjere mund te ekspozohen ne drite te forte gjate nates, per shkak te turneve te treta, duke shtuar crregullimin e ciklit cirkadian dhe duke rritur akumulimin e dhjamit.

Ka gjithashtu nje lidhje midis gjumit, nderprerjes se ciklit cirkadian , geneve dhe sindromes metabolike. Str esi eshte nje tjeter faktor.

Nen st res, njerezit clirojne ko rti zol me shumice, e cila nxit prodhimin e insulines per te mbajtur nivelin e glukozes ne gj ak ne normen e nevojshme per nje situate st resi.

Keshtu, ndodh nje rritje ne oreks. Stresi kro nik, ne kombinim me nivele te vazhdueshme te larta, te ko rti zolit, con ne ndryshime permanente te oreksit.

Normalisht, niveli i ko rtiz olit eshte i larte ne mengjes, dhe bie rreth mesnates.

Personat me sindr omen e “te ngrenit naten”, kane nje cikel cirkadian te “vonuar” te marrjes se vakteve, e cila eshte pasoje e nje programimi gjenetik te faktoreve neuroendokrine, duke perfshire nivelin e ko rti zolit./shkoder.info

Leave a Reply

Your email address will not be published.