Nga artrìtì e derì tek osteoporoza, specìalìstì tregon se cfare duhet te konsumonì ne mengjes per te forcuar

Kockat tona janë ato që ruajnë disa organe të trupit tonë realizojnë lëvizjen, depozitojnë minerale dhe mbajnë në vetvete të ashtuquajturën pa lcën e ko ckës vendi ku prodhohen qelizat e gja kut.

Shpesh ko ckat preken nga një sërë sëm undjet si osteoporoza dhe artriti që duket se janë më të përhapurat.

Në një intervistë në emisionin “Rreze Dielli” në rubrikën “Bima dhe Shëndeti”, mjeku popullor Ylli Merja ndau disa nga sëm undjet krysore që prekin kockat dhe shpjegoi shkaktarët e tyre:

– Osteoporoza nxitet nga estrogjeni i ulët dhe korzitonikët e shumtë

– Artriti infla ma cion i kyçeve

– Osteoartriti: Kur grila (shtresa) që mbron skajet e kockave konsumohet gradualisht

– Artriti Reumatoid  – Trupi prodhon substance kimike që shkat ërron sipërfaqet e kockave

– Artriti post-trau ma tik krijohet nga dëmtimi i sipërfaqeve të ko ckave pas fra ktu rave

-Artriti Septik- Inf eksion i një ose disa vatrave nga mikroorganizma të ndryshme që shoqërohet me enj tje dhe skuqje

– Artriti psoriatik- Jep dhimbje në çdo nyje

– Artriti përdhes- Shfaqet me rritjen e aciditetit urik në gj ak. Prek më shumë meshkujt pas të pesëdhjetave.

– Artriti Lyme- shkaktohet nga bakteri LYME Borreliosis i cili mund të transmetohet nga pi ckimi i rriqes së fortë.

Ndonjëherë bëhet e vështirë diagn ostimi me sëm undjet e ndryshme që prekin ko ckat. Specialisti I bimëve Ylli Merja u shpreh se ka disa shenja kryesore për dhi mbjet e kockave si:

Vështirësi në ecje ose ulje dhe ngritje, kërcitje ko ckash gjatë ulje ngritjeve, ngurtësimi i një gjymtyre në ecje, dhimbje deri në lënd im të ko ckës, nyje të deformuara ose të skuqura.

Ndër të tjera ai u ndal edhe artriti, si një ndër sëm undjet e ko ckave më të përhapura. Ylli Merja tregoi se cilat janë shkaqet e artritit:

Keqpërdorimi i trupit të njeriut, deformim qafe, deforim bel, lakimi i këmbëve, obe ziteti, lënd ime të kyçeve, punimi dhe qëndrimi në ujë, virozat e stinës.

Si gjithmonë ai këshilloi trajtimin alternativ përmes bimëve medicinale:

-Vendosja e maskave në kyçet: uthull, qepë, lakër, vezë

– Masazhet me ekstrakte bimore dhe vajrat bimorë

– Çajrat me bimë si hithra, urthi, ekualipsi, rozmarina, dafina etj

– Frutat si stika, bajame, lajthia, fara kungulli ose ‘osteomeri’ një përzierje frutash

– Lakra e egër dhe perimet

Ndërsa sygjeroi këto dy receta të thjeshta që mund t’i realizoni vet në kushte shtëpie që do t’ju ndihmojnë për të kaluar lehtësisht dhimbjet që shkaktojnë sëm undjet e kockave:

– Një mëngjes që forcon kockat: 1 gotë kos, 3 lugë supe musli, 1 lugë çaji osteomer, 1 lugë supe boronicë dh 20 fije shafran

– Lëng kockash me shumë kripëra minerale: Në 4 litra ujë zieni 2.5-3 orë 2 këmbë viçi ose lope ose 4 këmbë derri. Kullojeni lëngun dhe lëreni të mpikset. Heqim yndyrën e ngrirë përsipër dhe e konsumoni çdo ditë nga 200 ml lëng plot kolagjen, kalcium, magnez, zink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.