Sìpas studìmìt antìoksìdantët në kete frut mund të mbrojnë trurìn kundër zhvìllìmìt të demencës

Ngrënia e rrushit mund të zvogëlojë shanset për të zhvilluar demencë kjo është zbuluar nga një studim i ri. Studimi i botuar në revistën Foods, përfshiu një listë të gjerë të ndikimeve pozitive që ngrënia e frutave mund të ketë në shëndetin tuaj.

Sipas studiuesve, fruti është veçanërisht i dobishëm për ata që jetojnë me dieta perëndimore me yndyrë të lartë, pasi dihet se ato janë të pasura me kimikate që nxisin bak teret e shëndetshme të zorrëve dhe ulin kolesterolin.

Rrushi është gjithashtu i lartë në antioksidantë të cilët dihet se përmirësojnë shëndetin dhe parandalojnë sëm undjet dhe kan ce rin tek njerëzit.

Antioksidantët mbrojnë qelizat nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira qoftë brenda trupit – infla ma cion, për shembull – ose jashtë trupit, si ndotja, rrezet ultraviolet ose tymi i cigares.

Ekipi i studiuesve ka zbuluar se antioksidantët në rrush mund të mbrojnë trurin kundër zhvillimit të demencës duke përmirësuar funksionin e neuroneve ose qelizave nervore.

Studimi ndjek gjurmët e disa studimeve të mëparshme, të cilat zbuluan se infla ma cioni në tru është i lidhur me disa forma të demencës.

Një studim i dytë nga studiuesit e Universitetit Wlestern New England zbuloi se ngrënia e rrushit mund të zvogëlojë rrez ikun e zhvillimit të sëm undjes së mëlçisë yndyrore – një gjendje e shkaktuar nga ruajtja e yndyrës shtesë në mëlçi – dhe të rrisë jetëgjatësinë tuaj me pesë vjet.

Për shkak të zakoneve jo të shëndetshme të të ngrënit, sëm undja është një problem shëndetësor në rritje në mbarë botën. Dhe megjithëse rrallë fat ale, mund të çojë në dështim të mëlçisë ose kan cer të mëlçisë nëse nuk trajtohet.

Rrushi dj eg gjithashtu kalori ndërsa tretet, gjë që, nga ana tjetër, ndihmon në rritjen e metabolizmit tuaj, zbuloi studimi i tretë i ekipit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.