Ekspertet : Nëse gishti i madh zgjatet përtej buzës së kundërt të pëllëmbës, kjo mund të jetë një shenjë që personi

Zbulimi i hershëm është çelësi për të kapërcyer pothuajse çdo sëmundje. Fatkeqësisht, shumë nga problemet më serioze shëndetësore janë gjithashtu të fshehta dhe të vështira për tu dalluar.

Sidoqoftë, në rastin e një aneurizmi të aortës, një problem zemre shpesh i fshehur dhe potencialisht vdekjeprurëse, tani ekziston një provë e thjeshtë në shtëpi që mund të parandalojë që ajo të shkaktojë ndonjë dëm.

Mjekët nga Universiteti Yale pretendojnë se aneurizmat e aortës janë shkaku i 13-të më i lartë i vdekjeve në SH.B.A., përgjegjës për 10,000 jetë të humbura çdo vit.

Nëse zbulohen herët, ka mundësi të trajtimit që shpëtojnë jetën, si monitorimi radiografik ose kirurgjia.

Dr. John A. Elefteriades, drejtori i Institutit Aortik në Spitalin Yale New Haven, dhe kolegët e tij kanë përdorur diçka që quhet “test i gishtit” për të kontrolluar nëse një pacient ka të ngjarë të zhvillojë sëmundjen.

Ai përfshin zgjatjen e njërës dorë, mbajtjen e pëllëmbës së rrafshët dhe vendosjen e gishtit të madh mbi të.

Nëse gishti i madh zgjatet përtej buzës së kundërt të pëllëmbës, kjo mund të jetë një shenjë që personi është i prirur për një aneurizëm të fshehur të aortës.

Përkundër përdorimit të tij për kaq gjatë, rreth një dekadë, Elefteriades dhe ekipi i tij vetëm kohët e fundit e verifikuan atë përmes studimeve klinike.

Studiuesit shpjegojnë se të jesh në gjendje të lëvizësh gishtin e madh në një mënyrë të tillë mund të tregojë se një pacient ka kocka të gjata dhe nyje të shkrira të shoqëruara me sëmundje të indit lidhës, përfshirë aneurizmat.

Tani Elefteriades dëshiron që të gjithë të dinë për provën e thjeshtë – veçanërisht kushdo me një histori familjare të aneurizmës së aortës ose sëmundjes së zemrës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.