Yllì Merja: Gjyshet e mbanìn gjìthmone me vete kete perberes, duke fìlluar nga trajtìmì ì kapsllekut

Mjeku popullor Ylli Merja ka renditur disa nga përfitimet që ka organizmi ynë nga përdorimi i karafilit. Nje perberes i cili pothuajse gjithmone ka qene mbajtur nga gjyshet tona dhe ka pas perdorim tejet te gjere nga ato. Edhe ne ditet e sotme vlen te theksohet se ky perberes perdoret gjeresisht dhe ne gatimet tona, sidomos tek embelsirat.

Postimi i plotë: Karafil (Eugenia Caryphyllata )

-Karafili është erëz që përdoret shumë shpesh, por të paktë janë ata që njohin të gjitha përparësitë shëndetësore.

-Kokrrat e karafilit përmbajnë flavonoide, taninë dhe përbërje shumë të dobishme mes të cilave eugenol, substancë me fuqi an algjetike e kësaj erëze.

-Anti-inflamator.

-Kokrrat e karafilit lehtësojnë inflamacionin në gojë, mishrat e dhëmbëve, afte, herpes, stomatit dhe dhimbjet e fytit.

-Në këto raste duhen mbajtur në gojë si karamele, duhen përdorur si çaj ose si gargarë me disa pika vaj.

-Ndihmon tretjen.

-Të pasura me fibra, gonxhet parandalojnë kapsllëkun, ndërkohë që nxisin prodhimin e enzimave ndihmuese përsa i përket realizimit të procesit të tretjs.

-Ndihmon në lehtësimin e inflamacioneve dhe ka veti antiinfla ma tor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.