U ndodh shpesh qe te zgjoheni gjate nates? E gjitha kjo lidhet me sasine e ujit qe ju pini

Trupi i njeriut ka nevojë të marrë lëngjet e nevojshme për mos t’u dehidratuar. Madje, këshillohen rreth 2 litra ujë në ditë, për nevojat trupore.

Sipas një studimi amerikan dhe kinez, mospirja e ujit mjaftueshëm gjatë ditës shkakton humbjen e rreth 2 orëve gjumë gjatë natës.

Në bazë të studimit, i publikuar në revistën “Sleep”, personat që nuk pinë mjaftueshëm ujë kanë cilësi të dobët të gjumit.

Kriteret e vlerësimit të përdorura për të analizuar kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit (në lidhje me gjendjen e hidratimit të organizmit) ishin dendësia dhe përbërja jonike e ur inës (njerëz me sëm undje të veshkave ose që përdorin ilaçe për veshka).

Një densitet i lartë uri nar (më i madh se 1020 g/ml) dhe përmbajtja e kripur (më e madhe se 831mOsm/kg) janë tregues të hidratimit të dobët dhe çojnë në një shkurtim të kohëzgjatjes së gjumit prej rreth 2 orësh.

Në fakt, gjithçka është e lidhur me ndryshimet në çlirimin e hormonit antidiuretik i cili ndërhyn në ritmin cirkadian (zgjimi).

Me pak fjalë, nëse trupi është i dehidratuar, ai mbrohet duke prodhuar vazopresinë në mënyrë që mos të humbasin lëngjet, duke ndikuar në zgjimin e hershëm.

Nuk duhet harruar që uji gjithashtu stimulon tretjen, aktivitetin e mëlçisë, pankreasit, zvogëlon aciditetin e stomakut dhe nxit veprimin e enzimave tretëse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.