Keto jane 3 shenjat qe zakonìsht mungesa e vìtamìnes D shfaq dhe sa mìnuta duhet te qendronì ne dìell ne menyre qe te merrnì

Vitamina D shpesh quhet vitaminë e diellit pasi prodhohet në lëkurë si përgjigje ndaj rrezeve të diellit. Kjo është një vitaminë familja e së cilës përfshin vitaminat D1, D2 dhe D3. Kjo vitaminë është me rëndësi të madhe sepse mund të ndikojë deri në 2.000 gjene në trup.

Disa nga funksionet e tij kryesore përfshijnë thithjen e lëndëve ushqyese si fosfor dhe kalcium, i cili nga ana e tij siguron imunitet të fortë dhe esh tra të fortë.

Këtu janë përfitimet kryesore të vitaminës D:

Vitamina D lu fton sëm undjen

Sipas një studimi të vitit 2006, në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane, vitamina D ul rrez ikun e sklerozës. Një studim tjetër ka zbuluar se zvogëlon rrez ikun e zhvillimit të sëm undjeve të zemrës.

Në fund të fundit, një studim i vitit 2010 i publikuar në Journal of Clinical Nutrition amerikan tregon se ajo ndihmon në zvogëlimin e zhvillimit të gripit.

Vitamina D zvogëlon depr esionin

Është treguar shkencërisht se vitamina D luan një rol në rregullimin e disponimit dhe parandalimin e depr esionit. Një studim i veçantë zbuloi se ata me depresion që morën vitaminën D përjetuan një përmirësim të dukshëm në gjendjen e tyre. Një tjetër studim zbuloi se mungesa e vitaminës D është më e zakonshme tek njerëzit me depr esion dhe an kth.

Vitamina D rrit shanset për hum bjen e peshës

Sipas një studimi, plotësimi i rregullt i vitaminës D ndihmoi njerëzit të përmirësonin faktorët e rrez ikut të sëm undjes së zemrës.

Një tjetër studim zbuloi se ata që merrnin vitaminë D dhe kalcium humbën më shumë peshë. Siç shpjegohet nga hulumtuesit, vitamina D dhe kalciumi kishin efekt të shty pjes së oreksit.

Si të siguroheni që po merrni Vitaminë D?

Rrezet UVB janë më të forta gjatë verës dhe janë në kulmin e tyre gjatë mesditës. Është vërtetuar shkencërisht se 8,000 deri 10,000 IU në doza janë përgjithësisht të sigurta për të gjithë.

Aftësia e personit për të prodhuar D3 varet shumë nga ngjyra e lëkurës. Individët me ngjyrë të zbehtë të lëkurës duhet të ekspozohen ndaj diellit nga 10 deri në 45 minuta, ndërsa individët me ngjyrë të errët të lëkurës nga 2 në 2,5 orë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.